Calm and Strong

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Načo je dobrá zubná niť...

Ja som ju dlhé roky nepoužíval. Keď som bol malý, tak som ani nevedel, čo to je :-). Potom neskôr som už síce vedel, čo to je, ale to bolo asi tak všetko. A potom, asi tak 5 rokov dozadu, to prišlo...
Ulomil som si kúsok zuba, a tak som sa objednal k zubárovi.  Samozrejme k súkromnému, lebo som nechcel chodiť pol mesiaca štrbavý, kým sa dostanem na rad u "štátneho" zubára.  Súkromný zubár síce stojí nekresťanské peniaze (aspoň ten môj), ale keď ho potrebujem, tak má čas.  Je to síce neuveriteľné, že po 25 rokoch budovania kapitalizmu to ešte stále nie je samozrejmosť, ale je to tak.

Tak som sa objednal, zobral kreditku, a vybral som sa zachrániť svoj zub.  Sadnem do kresla, otvorím ústa, zubárka pozrie, a vraví - v takomto stave nič robiť nebudem, hajde najskôr na dentálnu hygienu riadne vyčistiť.  A to som mal zuby štandardne vyčistené, v živote by som nešiel k zubárovi s nevyčistenými zubami.

Tak som sa presunul o dve ordinácie vedľa na hygienu.  Tam mi najprv pol hodiny striekali na zuby piesok a rajbali zubný kameň (prvý krát v živote), a následne som dostal inštruktáž, ako si mám pravidelne čistiť zuby.  Najprv som sa síce tváril že netreba, však som neni malý, ale po otázke ako používam zubnú niť a medzizubné kefky som už radšej nemachroval a vypočul si najnovšie metódy.

Tam som sa dozvedel, že kefku treba používať ultra mäkkú (dovtedy som používal samozrejme tvrdú, ako drsný chlap), a že zubná niť je úplný základ.  A vyfasoval som sadu medzizubných kefiek, a jeden špeciálny fluoridový gél na posilnenie skloviny, ktorý sa používa len raz za pár mesiacov.

Následne po opravení zubu nastalo klasické trojdňové obdobie dokonalého čistenia zubov, ako vždy keď prídem od zubára, a ktoré po troch dňoch štandardne opadne.  Tentoraz však neopadlo úplne.

Keď som totiž pri čistení zubnou niťou videl, čo všetko si večer vyťahám spomedzi zubov, a čo všetko by mi tam v opačnom prípade po zvyšok života hnilo a vyrábalo zubné kazy, tak mi to proste nedalo sa na to vykašľať.  A odvtedy je to už navždy samozrejmosť.  Síce sa mi niekedy nechce, alebo si nahováram že nestíham, ale nakoniec to vždy aj tak urobím, a keď mi náhodou niekedy dôjde niť a jeden večer mám ísť spať bez toho, tak sa mi skoro snívajú nočné mory :-).

Aj spätne, keď sa pozerám, kde všade mám početné plomby na zuboch, vo väčšine prípadov to boli kazy v medzizubných priestoroch.  A aj mali z čoho byť.  A tak si hovorím, že kiežby ma rodičia toto naučili od malička, mohol som si ušetriť veľa sedení u zubára.

A čo vy, používate zubnú niť? ;-)

Zo života | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014